Dýňové rizoto

9. ledna 2015 v 19:05 |  Hlavní chody
Jelikož mi ještě zbyla půlka dýně od dýňové polévky, rozhodla jsem se ji zpracovat do podoby rizota.
Recept je zase od sestřenky, kde se můžete i pokochat krásnýma fotkama jídla :-)
Moc mi chutnalo, ačkoli spojení rizoto a zázvor a skořice.. no je zvláštní.
Příště bych to ochutila trošku jinak.


Na 4porce je třeba
Půlka dýně hokkaidó
2 sáčky rýže
Cibule
Olivový olej
Petrželka
Dýňová semínka
Sůl, Pepř
Lžička zázvoru
Půl lžičky muškátového květu
1,5 lžičky skořice
Zeleninový vývar (cca 750ml)

Dýni rozpůlíme, vydlabeme a rozkrojíme na menší části, které nastrouháme na hrubém struhadle (nevařenou).
Poté si na pánev (chce to nějakou větší, nebo i hrnec) olivový olej a přidáme tam nakrájenou cibulku a necháme chvilku dělat. Po chvilce (asi 5 minutách) přidáme dýni a chvilku opékáme (2-3 minuty). K dýni přidáme 2 sáčky rýže (neuvařené, vyjmuté ze sáčku) a přilijeme nejdříve asi půl litru vývaru. Přiklopíme a občas zamícháme. Kontrolujeme, zda se nám to nepřichytává ke dnu. V případě, že ano, přidáme ještě vodu/vývaru. A necháme vařit, dokud rýže nezměkne.
Až rýže změkne, odstavíme z plotny a přidáme nasekanou petrželku, dýňová semínka (můžeme přidat i lněná), koření, sůl a pepř. Ještě můžeme pokapat citronovou šťávou.
Podáváme s řepou, nebo i bez řepy :)
Jako přílohu můžeme použít řepu. Tu stačí dát tak na hodinu zabalenou v alobalu do trouby (200°). Ještě předtím ji pokapeme trochu olejem. Když jí budeme servírovat, posypeme jí hrubou mořskou solí.

Zdroj receptu: On the Wooden Plate
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama